Renteverwachtingen

 

De inflatiedoelstelling van de ECB is ongewijzigd op 2 tot 2,5 % en domineert het monetaire beleid van de lidstaten. De inflatieverwachtingen zijn recent wat gemilderd na de inflatieopstoot van 2022 en voor 2023 wordt een inflatie in het vooruitzicht gesteld van 8 % om dan in de jaren die volgen verder af te zwakken. De recente opstoot van de Duitse inflatie is wat alarmerend in dit verband en de Duitse 10 jaars rente steeg tot 2,75 %.

De inflatiegolf van de laatste 2 jaren is veroorzaakt door de ongebreidelde geldcreatie (Quantative Easing) van de centrale banken sinds de financiële crisis van 2009. Daarbij nog gestimuleerd door de covid en door de geopolitieke crisis van 2022 die de prijzen voor grondstoffen en vooral energie de hoogte in stuwden.

 

‘‘De evolutie van de inflatie is momenteel de beste barometer om het rentebeleid van de ECB te lezen. Immers, te vroeg stoppen met de rentecyclus in een context van structureel hoge inflatie betekent de start van een lange inhaalrace’’

Luc Gijsens

 

De prijzen van olie en gas zijn uitgedrukt in dollar en de Europese lidstaten hebben er alle belang bij dat de koers van de dollar niet te sterk stijgt. M.a.w. de ECB is verplicht haar rentebeleid ook af te stemmen op het rentebeleid van de Federal Reserve Bank. Deze laatste heeft duidelijk geopteerd voor een verdere verhoging van de rente ter bestrijding van de inflatie, zeker nu het binnenlandse economie verder positief evolueert. Verdere renteverhogingen met 50 bps worden verwacht. De Amerikaanse 10 jaars rente brak inmiddels door de drempel van 4 %. Een beleidsrentepiek tot einde 2024 van 5 tot 5,25 % wordt in het vooruitzicht gesteld. De markten vinden dit evenwel veel te laag en houden rekening met een stijging van de inflatieverwachting.

De ECB zal dus het rentewapen blijven hanteren om de vraag naar goederen en diensten af te remmen. Hierbij zal zij omzichtig te werk gaan en hevige renteschokken trachten te vermijden. Een Quantative Tightening scenario, waarbij de ECB niet alleen opgekocht of vervallen schuldpapier op de markt brengt maar ook nieuw bijkomend schuldpapier uitgeeft, lijkt hierbij weinig waarschijnlijk. Verdere verhogingen van de central rate met 25 bps tot 50 bps worden bijgevolg verwacht in de komende maanden en wellicht nog tot in 2024. Wanneer deze renteverhogingen eindigen en tot welke hoogte ze kunnen reiken is moeilijk te voorspellen. Een double digit korte termijn rente, zoals in de jaren 80, lijkt weinig waarschijnlijk. Analisten mikken nu op een piekrente van 4 %. De consensus is dat de rente eerst nog zal stijgen vooraleer weer te kunnen dalen.

De evolutie van de inflatie is momenteel de beste barometer om het rentebeleid van de ECB te lezen. Immers, te vroeg stoppen met de rentecyclus in een context van structureel hoge inflatie betekent de start van een lange inhaalrace.

Luc Gijsens - 2 maart 2023

Gunther Vandecasteele

Of het nu gaat om een krachtige bedrijfsfilm, het overbrengen van een idee, of het in beeld brengen van één van de belangrijkste momenten in een mensenleven. Ik geloof dat je met film de mensen kan informeren, overtuigen, inspireren en ontroeren.

https://www.duchateaufilms.be
Vorige
Vorige

Een woord van onze CEO

Volgende
Volgende

2023 en volgende